#LiegGrafiek van Week 49

UK, Conservative Party
UK, Conservative Party

Dit keer maar eens een heel eenvoudige #LiegGrafiek van de Week. Allereerst omdat er gisteren iemand is overleden, die voor mij en vele anderen een echte held was en ook nog is.

Op de tweede plaats kan ik met deze keuze misschien wat duidelijker maken wat er met het begrip Lie Factor bedoeld wordt. Om niet te liegen moet in ieder geval voldaan zijn aan de volgende eis:

The representation of numbers, as physically measured on the surface of the graphic itself, should be directly proportional to the quantities represented.
[Tufte, 1991]

Hieraan wordt hier volstrekt niet voldaan. Hier gebeurt namelijk iets wat veel vaker voorkomt: een flink deel van de staven is gewoon weggelaten. Bij grafieken komt dit ook voor, in een variant: de y-as begint dan niet bij 0. Consequentie in het onderhavige geval is dat Employment veel meer lijkt te stijgen dan in werkelijkheid het geval is. Dat beeld zal de Britse Conservatives zeker niet onwelgevallig zijn.

Deze LiegGrafiek kwam viavia tot mij. De oorspronkelijke bron lijkt Kaya Burgess van de Times te zijn. Maar ik ga nu nog maar even niet internationaal, dus de prijswinnaar van deze week is Jerry Vermanen (@JerryVermanen), mijn laatste Nederlandse verbindingsschakel.

Een volger van deze Kaya Burgess gaf met dezelfde gegevens overigens de juiste voorstelling van zaken:

Jim Smith
Jim Smith