#LiegGrafiek van Week 48

WilbrinkToegegeven, het was even puzzelen, omdat de benaming van de grootheid langs de verticale as bij mij voor wat verwarring zorgde. Als ik ‘profijt van de overheid’ lees, denk ik dat het de overheid is die profiteert. De overheid zou dan, althans volgens de grafiek, vooral van ouderen profiteren en nog het meest van honderdjarigen. Maar het blijkt andersom te liggen – dat is tenminste de suggestie – en dan past deze #LiegGrafiek ook beter in de hele AOW-discussie. Het zijn juist de ouderen die van de overheid zouden profiteren, het zijn de ouderen die de staat geld kosten.

Het is mij ook niet helemaal duidelijk geworden van wie beide grafieken eigenlijk afkomstig zijn, wat de precieze bron is. Er staan dan ook nogal wat spelers in het veld. Die ‘ik’ is de indiener – en nu dan ook weekprijswinnaar – die beide grafieken, links een #LiegGrafiek en rechts een verbeterde grafiek, baseert op cijfers van Paul de Beer. Maar wat deze met het CPB/CBS (in het onderschrift genoemd als bron) te maken heeft, is mij niet helemaal duidelijk geworden. En dan is er ook nog sprake van Niemandsland. Dat blijkt een boek van Marcel van Dam te zijn, waarin beide grafieken staan afgebeeld [?]. De indiener probeert, in zijn onnavolgbare stijl, meer achtergrondinformatie te geven, maar veel duidelijker werd het mij niet.

Wat wel kristalhelder is (en vandaar ook deze uitverkiezing) is zijn spijkerharde conclusie, verwoord in een mailtje aan mij:

De linkergrafiek geeft de kosten per individu, en die worden inderdaad hoger naarmate ouderen ouder worden.  Maar naarmate ouderen ouder worden, zijn er ook minder ouderen in die leeftijdsgroep. De kosten van ouderen voor de samenleving (nadat zij in hun werkzame leven juist veel aan de samenleving hebben bijgedragen) moet je dus plotten op basis van de aantallen in iedere leeftijdscategorie.

De rechtergrafiek is zoals de beschikbare data horen te worden afgebeeld.

 

Mijn felicitaties gaan deze week dan ook naar Ben Wilbrink (@benwilbrink). Ben, je dingt straks mee naar deze overheerlijke prijs, een fles Pi-wijn. Die hoeft, als je tenminste wint, dus gelukkig niet van je welverdiende AOW af ;-) !