LiegTwiet 2: ‘Helder weer gevaarlijker voor verkeer dan mistig weer’

Foto: ANP
Foto: ANP

In deze rubriek presenteer ik u uitspraken die u hopelijk doen twijfelen. Bij (pseudo-)statistische uitspraken zou u namelijk altijd moeten twijfelen.

Een krantenkop is snel gemaakt en het lezerspubliek is in het algemeen ook weinig geïnteresseerd in de vraag of het onderzoek dat aan zo’n kop ten grondslag ligt wel deugt.

Vaak wordt het u, kritische lezer (referentieniveau F2), ook niet echt gemakkelijk gemaakt om uit zo’n krantenbericht de waarheid te achterhalen. En u heeft natuurlijk ook wel wat beters te doen! Onderzoeksjournalisten worden bovendien voor hun werk betaald en u niet.

Zolang deze journalisten niet doen wat ze volgens mij zouden moeten doen, geef ik u als vuistregel: vertrouw geen enkel getal op een webstek of in een krant totdat de man/vrouw achter het bericht ook echt heeft kunnen aantonen dat het allemaal klopt wat hij/zij op heeft geschreven.

De uitspraken in deze nieuwe rubriek (meestal op de dinsdag) komen uit How to Lie with Statistics, van Darell Huff, een echte klassieker.

Huff noemt in dit geval geen onderzoek waarop bovenstaande uitspraak gebaseerd is, misschien verzon hij de case wel. Maar dit citaat uit zijn boek geeft wel goed aan waar het hem om te doen is.

More accidents occur in clear weather, because there is more clear weather than foggy weather. All the same, fog may be much more dangerous to drive in.