LiegTwiet 1: `Laboratoriumtest: onze machine geeft 26% meer sap’

sapDit is eigenlijk ook weer de start van een nieuwe rubriek. Maar u kunt dit keer rustig achterover blijven leunen. #LiegGrafieken van u blijven echter welkom!

De Bijbel voor wie tegelijk wil lachen én huilen om wat er zoal met het mooie vak Statistiek wordt uitgehaald is Darrell Huff‘s How to Lie with Statistics (1954). De LiegTweets uit deze rubriek – meestal op dinsdag, maar bind mij daar niet op vast – komen uit dit boek.

De voor de hand liggende vraag bij de uitspraak uit de kop van dit bericht is natuurlijk: 26% meer dan wat?

citruspersWat was hier het geval? Het was geen laboratoriumtest tussen verschillende soorten merken sapcentrifuges. Het bleek een vergelijking met wat je aan sap kunt krijgen met een ouderwetse handpers.