Videoprijs voor Wiskunde Academie terecht?

Deze week is Het Gouden Oog, de NTR Onderwijs Mediaprijs voor de beste videoIes toegekend aan Roeland Hiele van de Wiskunde Academie. Met deze club mensen had ik al eerder virtueel kennis gemaakt en over hun filmpjes en de daarbij behorende didactiek valt best wat te zeggen. Dat doe ik dan ook bij deze.

Flipping the Classroom

Het filmpje past binnen een trend binnen de didactiek (niet specifiek wiskunde): Flipping the Classroom. Heel in het kort: thuis krijgt een leerling eerst uitleg via een instructievideo van de Wiskunde Academie. In de les daarna is er zo meer tijd om leerlingen individueel te begeleiden. De volgorde van de traditionele les wordt a.h.w. omgedraaid.

Dit is een betrekkelijk nieuw concept en het denken en praten hierover – of je als school/sectie/docent nu zo wilt werken of niet – zet in ieder geval aan om weer eens na te denken over onderwijsvormen. Zeker t.o.v. een heel traditionele les (docent praat zijn les vol, de leerling luistert slechts; dan huiswerk; de volgende les eventueel nog klassikale bespreking) zijn er voordelen, met name waar het de individuele aandacht voor de leerling betreft. Er wordt zo ook (mits de leerlingen de video echt van te voren bestudeerd hebben!) flinke tijdswinst geboekt: wat buiten de les kán, gebeurt ook buiten de les.

Kanttekeningen

Dit is niet de plaats om deze (vak)didactische trend uitgebreid te behandelen, je vult daar zo een heel proefschrift mee. Ik wil hier wel wat kanttekeningen plaatsen.

Op de eerste plaats: het valt natuurlijk te prijzen dat jonge leraren hun geloof in een andere didactiek niet alleen met de mond belijden, maar ook in daden omzetten! Ik weet niet of ze ervoor vergoed worden (ik heb maandenlang geprobeerd de namen achter dit initiatief te achterhalen, maar ook al is de club op bijna alle sociale media actief: geen sjoege), maar de ontwikkeling van video’s slurpt tijd. Het winnende filmpje ziet er technisch goed uit en is hierin zeker de gelijke van soortgelijke video’s van de Khan Academy.

Prijs terecht?

Is het filmpje de prijs waard? Als dat het geval zou zijn, ben ik in ieder geval teleurgesteld in de kwaliteit van de andere meedingende videofilmpjes.

Dat heeft deels met die didactiek te maken. Ik geloof daar zelf maar half in. En bovendien ook niet dat de kracht van een filmpje als dit die van een goed en goed vormgegeven (Amerikanen zijn daar heel sterk in) boek overstijgt.

De reeks (ze maakten er zo’n honderd tot nu toe) profileert zichzelf als ‘Je wiskundedocent met een pauzeknop’. Maar een boek kent die knop toch eigenlijk ook? En vooruit en achteruit spoelen gaat nog gemakkelijker ook! Om over een index maar niet te spreken … . Wat, zo vraag ik mij af, is nu de meerwaarde?

Onderwijsleergesprek

Het concept Flipping the Classroom vind ik belangrijk als aangrijpingspunt om eens te kijken naar wat er nu per se in de klas moet gebeuren en wat elders kan. En als je als alternatief een saaie en slechte leraar voor een krijtbord hebt is deze video misschien wel een beter alternatief.

Maar voor mij is onderwijs ook: samen met je leerlingen kennis opbouwen. En daar bedoel ik dan vooral mee: via een onderwijsleergesprek, via samenspel dus. Dan leren leerlingen echt iets, meestal niet door alleen maar tegen iemand aan te kijken, hoe duidelijk die persoon ook (live of per video) uitlegt.

En – hierop aansluitend – waar is de interactie voor leerlingen met wiskundeapplets? Het lijkt wel of de Wiskunde Academie alle ontwikkelingen op dit gebied heeft gemist! En toch is er al heel veel ontwikkeld, bijvoorbeeld hier. Ik ben technisch wat minder onderlegd, maar deze applets zouden volgens mij best geïntegreerd kunnen worden met die video’s. Of misschien moeten ze het wel zoeken in een site met teksten, figuren, animaties, met applets, met video’s, met … al het moois dat er door de jaren heen al door anderen ontwikkeld is.

Zo lang dat niet het geval is zie ik meer in initiatieven als VO-content, met hun stercollecties. Of als dat van Math4All.

Aanvullend

Is al dat werk van de Wiskunde Academie dan zinloos? Absoluut niet! Zo te zien worden die video’s goed bekeken, dat geeft in ieder geval de vraag ernaar aan. Ze lijken mij een uitkomst voor als een leerling lessen heeft gemist. Of voor vlak voor een proefwerk, als herhaling. Aanvullend leermateriaal dus.

Dus, zolang de pretenties en ambities niet te hoog zijn, zou ik willen zeggen: ga vooral zo door! Maar misschien is het wel effectiever om eens contact op te nemen met VO-content. Dan zou een situatie kunnen ontstaan die voordelen voor beide partijen heeft.

En wil de Wiskunde Academie wat adviezen op het terrein van wat ik de microvakdidactiek noem, mijn aanbod voor wat hulp deed ik al eerder. Via het schrijven aan Wiswijs heb ik daar veel over geleerd.

Wat vindt u nu? U kunt het weten!

Uitslag wordt vrijdag 18 oktober gepubliceerd.

En die is: vijf mensen namen de moeite te stemmen. Dat feit is het enige dat ik hier met goed fatsoen kan publiceren.