LiegGrafiek van de Week (aftrap)

Washington Post
Washington Post

Vanaf komende week een nieuwe rubriek, vast op de vrijdag. De naam wordt: de LiegGrafiek van de Week!

Het wordt een rubriek over een aloud onderwerp: Liegen met behulp van Grafieken.

Aanstaande vrijdag (18 oktober) hoop ik, bij wijze van voorbeeld, een eerste bericht te publiceren in de stijl zoals die mij voor ogen staat.

Wat deze rubriek, op termijn, onderscheidend zou moeten maken is dat

 • er bij zo’n grafiek een achtergrondverhaaltje komt, waarin aandacht voor bronnen, ontstaansgeschiedenis, discussie n.a.v., gevolgen, … . Hier is dus wel wat research, vooral door mij, voor nodig.
 • u zelf de grafieken aanlevert. Het wordt dus een vorm van crowdsourcing. Grafieken (met omringende informatie) s.v.p. opsturen naar wisc001@xs4all.nl. Via Twitter kan eventueel ook: @hanswisbrun.
Spelregels

Er zijn uiteraard wat spelregels. Hieronder staat een lijstje, dat in de loop van de komende week vast nog aangevuld zal gaan worden.

 • hoe onbekender de grafiek hoe beter. Via Google zijn, met de juiste zoektermen, veel van dit soort grafieken te vinden. Dat is dus niet de bedoeling. Pluis bijvoorbeeld ook uw kranten, huis-aan-huis-bladen, opiniebladen … maar eens na, daar vindt u vast voldoende fraaie voorbeelden.
 • als u in verre krochten van het internet gaat zoeken, wordt de grafiek misschien toch wel weer interessant genoeg voor plaatsing.
 • hoe actueler de grafiek hoe beter. Dat neemt niet weg dat ik, zeker in de beginperiode, ook aan de ‘klassiekers’ aandacht zal besteden.
 • hoe hoger de Lie Factor, hoe groter de kans om uitverkoren te worden.
 • het wordt geen klachtenrubriek, bedoeld om eens lekker stoom af te kunnen blazen of autoriteiten, instellingen en bedrijven belachelijk te maken: het educatieve doel staat voorop.
 • dat Lieg in LiegGrafiek slaat op de grafiek zelf, niet op eventuele kwade bedoelingen erachter; deze laatste kan en wil ik niet checken.
 • iedere week wordt er een grafiek uitverkoren tot de Lieggrafiek van de Week; hier komt een verhaal bij.
 • op het einde van het (cursus)jaar wordt de Lieggrafiek van het Jaar gekozen; de inzender krijgt een fles Pi-wijn cadeau.
 • over de inhoudelijke grenzen denk ik nog na. Voorlopig kan veel (grafiek; staafdiagram; cirkeldiagram; stambladdiagrammen…). Als er maar gejokt wordt!

Naam

Een rubriek dankt zijn populariteit in de beginfase vaak deels aan haar naam. Bij het opstaan vanmorgen schoten me een paar varianten te binnen.

Inmiddels staat de naam vast. LiegGrafiek van de Week

Door uzelf aangeleverde alternatieve benamingen waren o.a.:

(Com)plot, graleugenfiek, Data misrepresentatie, Grafick, Liegen met grafieken, Grafop, optisch bedrog, Grafiloog, De Graaf Jok, Liegen met Grafieken, grafische manipulatie, Nonfiek, Vertekening

Eén gedachte over “LiegGrafiek van de Week (aftrap)”

Reacties zijn gesloten.