Pi, phi en e verbeeld

links-pi-thumb

Kunstenaar Martin Krzywinski (Canada) heeft zich helemaal toegelegd op het verbeelden van getallen. In bovenstaande afbeelding van π werden eerst de tien cijfers afgebeeld als segmenten op een cirkelomtrek.

Vervolgens werden opvolgende cijfers in (de benadering van) π door een lijntje met elkaar verbonden. Zo komen er bijvoorbeeld lijntjes tussen de 1 en de 4 en de 5 en de 9, omdat π ≈ 3,1415926525. Naar mate er meer cijfers van π in de benadering worden meegenomen wordt het netwerk uiteraard steeds complexer.

paths

Het oorspronkelijke idee komt van Cristian Ilies Vasile. Krzywinski bijdrage bestaat er uit dat hij twee concentrische ringen toevoegt, met daarin stippen die het aantal verbindingen aangeven. Naarmate dat aantal groter is wordt de stip ook groter.

Uitgebreidere informatie over de wiskunde achter deze kunst vindt u hier

Met dank aan @EllyLangewis en @WimDictus!

.

2 gedachten over “Pi, phi en e verbeeld”

Reacties zijn gesloten.