Politiek en Wiskunde; gaat niet over de rekentoets

Nee, dit bericht gaat niet over de rekentoets, dat onderwerp heb ik hier al af- en voldoende behandeld. Het gaat ook niet over de gebrekkige wiskundekennis die Tweede Kamerleden vorige week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, aan de dag legden.

Het gaat over een experiment dat de onvolprezen @numberphile in bovenstaande video bespreekt. Zijn uitleg is kristalhelder, dus geef ik hem nu maar gewoon het woord. De video duurt wel ietsje langer dan de gemiddelde Oh-kijk-eens-hoe-grappig-mijn-kat/baby/hond-doet-video, maar is het uitkijken meer dan waard!

Het onderzoeksrapport over het experiment vindt u hier. Voornaamste conclusie: als je vooroordelen bevestigd worden door een onderzoeksresultaat stop je al gauw met kritisch denken. Gebeurt dat niet, dan duik je wat dieper in de materie en pas dan gebruik je je wiskundekennis.

PS: ik denk dat @numberphile het in zijn video simpel wil houden en daarom alleen percentages in zijn berekeningen betrekt. In het echt zijn wat ingewikkelder statistische beschouwingen nodig om uit te maken of iets werkt of niet.