Kleurrijke Wiskunde

Afgelopen vrijdag zag ik tijdens @SPAFF2013 de film Colors of Math, van Ekaterina Eremenko (Rusland/Duitsland). De film maakte indruk. Hierboven vindt u de trailer.

Sfeer

De regisseuse portretteert een aantal wiskundigen van naam. Maar het is niet echt een documentaire, meer een sfeerfilm. Wat mij vooral opviel: de maker zit het zestal geportretteerden bijna letterlijk op de huid. Deze praten over hun werk, overigens zonder in al te veel technische details te verzanden. Ze worden gevolgd op hun werk, maar ook in hun privéleven (de indruk wordt wel gewekt dat wiskundigen behoorlijke loners zijn: zelden komt een partner, kind of vriend(in) in beeld).

Zintuigen

De film kiest, naast de wiskunde en wiskundigen, de zintuigen (smaak, zien, …) als invalshoek. Deze keuze kwam op mij wat geforceerd over. Zo wordt de eerste man (het zijn allemaal mannen), een Franse winnaar van de Fields Medal én de meest aantrekkelijke van het stel, al etende ondervraagd. Het diner smaakt hem zo te zien prima, maar wat een restaurant met zijn wiskunde te maken heeft ontging mij. Maar misschien was dit vooral een trucje om de wiskundigen ook echt als personen te tonen, niet alleen als hersenen.

Worstelen

Zoals ik al schreef: de film maakte indruk op mij. We zien de wiskundigen worstelen met hun wiskunde, in een (bijna) dagelijks gevecht. De geportretteerden laten ook zien dat de ontwikkelingen steeds maar doorgaan, er bestaat niet zoiets als een wiskunde die af is.

Het valt hun vaak niet mee om de buitenwereld uit te leggen waarmee ze nu precies bezig zijn. De regisseuse heeft zelf wiskunde gestudeerd, daar zal het grootste probleem niet hebben gelegen, al kent het vak natuurlijk zijn specialisaties. Maar wat zal een leek van deze film vinden?

Fascinatie

Ik vermoed dat deze leek in ieder geval de fascinatie voor het vak zal zien en ook ziet dat wiskunde mensenwerk is, geen algoritme. Maar nergens wordt echt duidelijk gemaakt waaróm de wiskundigen met hun vragen bezig zijn. Is het vooral de intellectuele uitdaging? Praktische toepassingen komen al helemaal niet aan bod.

Ik vermoed dan ook dat de mythe over wiskunde/wiskundigen door deze film niet doorbroken zal worden (hoeft van mij persoonlijk ook niet per se). In de ogen van de leek zijn wiskundigen via de film nu misschien wel mensen van vlees en bloed geworden, met al hun emoties, onzekerheden, twijfels … . Maar wiskunde zal in zijn/haar ogen toch een bizar en ook zeer moeilijk vak blijven, alleen geschikt voor mensen met een enorm hoge cito-toets score.

En hier dan mijn score: 5 sterren (van de 5).

De organisatie van @SPAFF2013 (al afgesloten) zal wel weten waar, wanneer en of de film in de toekomst nog te zien zal zijn.