Logaritmische schalen en superioriteitsgevoel

BT-aGRJIMAARLnZOm voor mijzelf nogal onduidelijke redenen koester ik een grote liefde voor logaritmische schaalverdelingen. Zou het superioriteitsgevoel kunnen zijn? Niet-wiskundig-geschoolden beseffen het namelijk meestal helemaal niet als ze met zo’n schaal geconfronteerd worden en aflezen lukt hun al helemaal niet.

Lakmoesproef

Een grafiek met op een van de assen zo’n schaal (dubbel-logaritmisch is natuurlijk nog mooier!) scheidt als het ware de bokken van de schapen en vormt zo een lakmoesproef. Het is de kortste test op wiskundige kennis ooit, bestaande uit maar één vraag: lees de grafiek af.

Bovenstaande grafiek toont hoe hard (omlaag) het in de loop der tijd is gegaan met de prijs die je voor een Megabyte betaalt. In de legenda zit overigens nog een andere test verstopt, voor echte IT-ers: flip-flops zijn namelijk niet alleen slippers.