Paneldiscussie #rekentoets bij OCW

Logo-Ministerie-OCW-grootVandaag weer eens een bloedserieus bericht. Gisteren was ik namelijk door OCW uitgenodigd om, in een groep van wiskundedocenten en ambtenaren, mijn zegje te doen over de #rekentoets. Zoals inmiddels binnen het onderwijs wel bekend is: die toets wordt met ingang van het komend schooljaar ingevoerd.

Resultaten in mijn tas mee

In mijn tas had ik de resultaten zitten van een enquête, die ik zelf op mijn webstek had ge-organiseerd. Zo’n 80 mensen (waarvan 95% wiskundedocent) vulden deze in. Bedankt daarvoor!

Met name de toelichtingen die respondenten bij hun antwoorden gaven waren voor mij van grote waarde tijdens de discussie. De resultaten vindt u hier.

Repliek

Van te voren was ik al met een van de deelnemers – een felle tegenstander van de introductie – in een niet altijd even zachtzinnige discussie verzeild geraakt. Daarin blies ik overigens zelf flink mijn partijtje mee. Wie zinnen schrijft als

Ik verwacht niet dat het misbaksel (dat is het, hoe je ook wilt noemen!) de volgende decade haalt, maar we zullen zien. Dat dit niet zonder slag of stoot zal gebeuren, is vooral omdat er behoorlijk wat mensen persoonlijk belang hebben bij het voortbestaan van de rekentoets; aan het onderwijs valt goed te verdienen, zoals u wellicht weet.

 

die dien ik van repliek, en fel ook. U zult het misschien naïef van mij vinden, maar ik geloof niet in Grote Gruwelijke Complotten, die met name tegenstanders overal achter zoeken. Dat geldzaken een rol spelen in het onderwijs, dat is ook mij bekend. Maar dat de rekentoets louter en alleen ingevoerd wordt, omdat bepaalde partijen eraan verdienen, dat klopt gewoon niet.

Na afloop van de bijeenkomst heb ik met deze tegenstander nog heel even nagepraat over de discussie. En toen bleek dat hij in de praktijk best meeviel. Ik was het nog steeds niet hem eens, maar dat moet kunnen.

Aftrap

Gezien de voorgeschiedenis was ik van te voren wat bang dat een te groot deel van de discussie zou gaan over een, in mijn ogen, al lang achterhaald onderwerp: moet die rekentoets nu ingevoerd of niet? Ik ben hierin een pragmaticus: ik heb zelf die rekentoets niet bedacht als oplossing voor een, door bijna iedereen erkend, probleem. Maar nu die eenmaal ingevoerd wordt, laten we er ook direct maar een goede toets van maken! De rekentoets is inmiddels ook stevig verankerd in wetten, die door het parlement, al in 2010, zijn goedgekeurd. Dus dat is de realiteit, zo werkt democratie. Of de toets ook echt wérkt, dat zien we bij de tussentijdse evaluatie dan wel weer.

Ik was dan ook erg blij met de openingswoorden van een hoge OCW-ambtenaar, die direct zei: die toets, die komt er gewoon. Tijdens de vergadering werd er door sommige aanwezigen nog wat geprutteld, maar in het algemeen vond ik het de constructieve vergadering, waar ik op gehoopt had.

Veranderingen in inhoud, vorm, organisatie

Ondanks de grote meningsverschillen binnen de groep, over een aantal zaken waren wij het – in grote lijnen – gauw eens, bijvoorbeeld over de rol van contexten in de opgaven en over de rol van de rekenmachine. En niet alleen waren wij aan tafel het gauw eens hierover, u (respondenten van mijn enquête en van die van een eerdere enquête in de WiskundE-brief) zit en zat op hetzelfde spoor. Dit weekend hoop ik een artikel af te maken over deze onderwerpen, dat ik – in concept – hier zal publiceren. U kunt dan uiteraard reageren. Graag zelfs!

Voor mij zijn er een aantal zaken, waarover ik mij nog geen definitieve mening heb gevormd. Dan denk ik met name aan de rol van de rekentoets binnen de straks nog meer aangescherpte slaag/zakregeling. Die rekentoets kan straks namelijk een flinke rol spelen bij het bepalen of iemand geslaagd is of niet. Te flink? Ik weet het gewoon nog niet.

3 gedachten over “Paneldiscussie #rekentoets bij OCW”

Reacties zijn gesloten.