Ik wil helemaal geen #aliens als volgers!

setiIk besteedde eerder op mijn weblog al eens wat aandacht aan de Drakevergelijking, een formule waarmee het aantal buitenaardse beschavingen geschat kan worden dat in staat is om via radiogolven met ons te communiceren. Ik presenteerde de formule als voorbeeld van pseudowiskunde.

Vanmorgen beschreef Govert Schilling in de #Volkskrant een nieuw initiatief om via radiogolven met aliens in contact te komen. Ik las in het artikel het woord oprichters als oplichters. Zou dat toeval zijn? Wij worden vanaf morgen allemaal uitgenodigd om, voor enkele eurodubbeltjes per tweet, een of meer tweet te versturen naar onze verre buitenvrienden. Nu is er voor de gebruikte techniek groot geld nodig, dat begrijp ik heel goed. Maar het geheel oogt toch wel wat als een reclamecampagne voor de oprichters/oplichters, die straks ook nog eens door ons zelf bekostigd gaat worden. Slim!

Het meest geïnteresseerd ben ik in de serieuze wiskunde die functioneert als drager van onze tweets. De grondslag van de taal achter de te verzenden post, Lincos, schijnt gelegd te zijn door wiskundige Hans Freudenthal, beter bekend van zijn realistische wiskunde.

Ik kom later nog wel op het onderwerp terug, als ik meer bronnen heb geraadpleegd. Zeker tot dan, maar vermoedelijk ook tot ver daarna, blijft de vraag: Are They Out There?