Gezocht: wiskundige in Rio

matematicoDe Carioca Márcio José Sabino Pereira, berucht drugsdealer en verdacht van vele andere zaken die het daglicht niet konden verdragen, had als bijnaam Matemático. Hij is, na zijn gewelddadige dood door de politie, mei vorig jaar, deze dagen weer volop in het nieuws, ook het internationale.

Niet alleen is er gisteren een filmpje opgedoken van de helikopterachtervolging door de politie, dat duidelijk maakt dat de politie in Rio, op zijn zachtst gezegd, niet erg voorzichtig te werk ging. Hoe prachtig Rio de Janeiro ook is, dit wil je niet meemaken.

Maar gisteren is ook, teminste volgens de internetkrant Sensacionalista (vergelijkbaar met De Speld hier), de naamsverandering goedgekeurd van de straat waar Matemático werd neergeschoten, in Rua Márcio José Sabino Pereira. Zijn moeder is hier heel blij mee, zij ziet haar zoon slechts als slachtoffer.

Haar woorden in de krant, vrij vertaald:

… Als een leraar goed zou verdienen in dit land, zou Marcio vandaag nog voor de klas staan. Maar hij ging in de drugshandel, omdat Wiskunde nooit iets opleverde. … . Dit erkennen, door zijn naam te verbinden aan deze straat, is de eerste stap om het land wakker te schudden aangaande de moeilijke situatie van leraren.

Zal ik dan toch maar … .