Verlos mij van de video installaties!

video_installatieIk houd van kunst, maar met hedendaagse video installaties heb ik bijzonder weinig. Wat zou het dus prachtig zijn als er programmaatjes zouden bestaan die mij door een museum zouden kunnen leiden zonder dat ik geconfronteerd word met deze onzin.

 

Het Drents Museum is al aardig op weg, onder het motto ‘Geef iedere bezoeker zijn eigen collectie‘. Binnen het project Museumplus is het museum hiertoe een alliantie aangegaan met de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel zit men in de eerste fase: het bestuderen van het bezoekersgedrag.

In de entreekaart van het museum zit een chip die vergelijkbaar is met de OV-chipkaart. ‘Antennes overal in het gebouw meten de locatie van die kaart. Zo weten we welke route de bezoeker kiest, hoe lang de bezoeker bij een object stil staat en welke objecten de bezoeker overslaat.’ De data van honderden bezoekers worden opgeslagen en in wiskundige modellen gegoten. De wetenschappelijke vraag waarbij het project aansluit is de vraag wat je met grote datasets kunt doen.

Tot het zo ver is blijft het voor mij behelpen. Het enige dat ik kan doen is beeldschermen voorlopig maar mijden.