Pseudowiskunde, deel 2

Parool; 5 juni 2003
Parool; 5 juni 2003

Deze Drakevergelijking oogt in ieder geval imposant. Het onderwerp prikkelt ook de fantasie: de vergelijking schat het aantal intelligente beschavingen in ons Melkwegstelsel dat via radio met ons kan communiceren.

Dimensioneel klopt de formule gelukkig. Dat is ook iets wat je minimaal kunt verwachten van de opsteller, een radioastronoom, Frank Drake.

Maar wat is waarde van de vergelijking? Voor de meeste variabelen kan geen zinnig mens ook maar een schatting maken, laat staan dat deze experimenteel bepaald zouden kunnen worden. Op deze manier zou ikzelf bijvoorbeeld ook een formule op kunnen stellen voor het aantal goden in ons heelal.

En dan nog de Fermiparadox: als N een beetje grootte zou hebben, waarom merken we dan zo bar weinig van deze buitenaardse wezens?