#Pre-Pi-Party en #Wiskundewaardige kleding

Ik hecht aan correct en liefst ook nog origineel Nederlands. Zo gebruik ik liever het woord webstek dan het woord site. Zelfs met het woord tweet heb ik enige moeite. Maar ja, wat is het alternatief? Ik stuur je een getjilp?

Soms moet je concessies doen, dat geldt voor het hele leven, maar in het bijzonder voor koppen van berichten.

Het project Film-pi heeft internationale pretenties: het moet uiteindelijk een virale, internationale, YouTube-videoclip worden. En Engels is nu eenmaal de internationale voertaal. Vandaar dat afschuwelijke woord in de kop hierboven. Maar, ik moet ook erkennen: het bekt wel héél lekker! Met dit woord zal vanaf heden de opnamedag voor Film-pi worden aangeduid, dus 2 maart. Een feestje, nog voor de officiële Internationale Pi-dag wordt gevierd (14 maart). Op 2 maart ontmoeten wij u, in het CWI. De auditie staat nog steeds open. Maar hoe lang nog?

Inhoud: esthetiek van ons vak

De vorm van Film-pi is die van een lipdub. Maar de inhoud verschilt. Wij gaan onze liefde voor de esthetische kanten van ons prachtige vak bezingen. Dat is een van de drie doelstellingen:

  • Het beeld naar buiten toe van wiskundedocenten/wiskundigen/wiskundestudenten veranderen: Hè, kunnen ze dit ook (al)?
  • Middels beelden de esthetische kracht van wiskunde te laten zien; wiskunde is, behalve intellectueel uitdagend, ook visueel mooi, kan zo in een museum
  • Wiskunde/Rekenen-docenten, wiskundigen en wiskundestudenten voor een onvergetelijke dag samenbrengen.

En inhoud heeft ook weer gevolgen voor vorm. Wij gaan in ieder geval straks niet als malloten rondhupsen, met pruiken, oranje stola’s en te gekke brillen. Dat is misschien OK voor bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes, kinderpartijtjes, Maar dit is geen standaard lipdub, dit is Film-pi! Ik zweer hierbij plechtig iedereen die met dit soort attributen getooid binnen tracht te komen nog op de drempel te zullen wurgen met de eigen stola.

Wiskundewaardig

Maar hoe kleedt u zich dan? Normaal gesproken zorgt de filmproductiemaatschappij voor de kleding. Nu vragen wij u hiervoor zélf te zorgen. En de leidraad hierbij  is: u kleedt zich wiskundewaardig. Dit woord is, vermoed ik, een neologisme. Wiskundevaardig bestaat, maar wiskundewaardig? Kan ik nu dan auteursrechten gaan claimen? Ik doe dat in ieder geval niet, ik schenk u dit woord!

Maar hoe weet u nu wat wiskundewaardige kleding is? Ik ga u hier echt geen voorschriften voor geven. Ik geef u wel een gouden tip. U krijgt vast inspiratie door via Google onder Afbeeldingen te zoeken onder trefwoorden als

  • t-shirts pi
  • t-shirts math
  • shoe pi
  • dress math
En alle mogelijke varianten. Ik pas deze methode zelf bijna standaard toe als ik inspiratie zoek. Plaatjes zeggen mij vaak meer dan woorden. En deze zoekresultaten leveren ook nog eens de adressen waar u de gevonden producten eventueel kunt kopen. Zelf ontwerpen en maken wordt overigens aangemoedigd.
Meer instructies over vorm en inhoud van Film-pi volgen later, hier of in een apart schrijven aan de geselecteerden (de jury blijft overigens heel mild, fluisterden ze mij toe).

 

 

 

Eén gedachte over “#Pre-Pi-Party en #Wiskundewaardige kleding”

Reacties zijn gesloten.