Een Film-pi voor Pi-dag 2013

#It_giet_oan! Nee, nog (?) geen Elfstedentocht, maar … #Pi-dag 2013! Ik wil weer wat gaan ondernemen en roep daarbij jullie hulp in.

 

Zo begon ik een mail aan een zeer select groepje wiskunde-enthousiastelingen, dat ik uitnodigde om met mij mee te denken over een idee dat ik heb voor Pi-dag 2013 (14 maart; in de Amerikaanse datumnotatie: 3/14): een Mathdub. Vandaag is onze eerste brainstormsessie.

Wat is in vredesnaam een Mathdub? Misschien heeft u wel eens gehoord over een lipdub? Zo niet: volg de link. Een Mathdub is een lipdub over, jawel u raadt het vast al, over Math (= Wiskunde)!

Het zou in deze korte video (3 – 5 minuten) moeten draaien om de schoonheid van ons vak, van vormen en objecten: cirkels die over elkaar heen buitelen, passers en geo-driehoeken die op de maat meeklappen, over al die esthetisch fraaie formules die de Wiskunde ons schenkt. En de acteurs? Dat wordt u zelf, voor zo ver u wiskundige, wiskundedocent of wiskundestudent bent. Mensen van Pedagogische Academies, voor zo ver geïnteresseerd in Rekenen/Wiskunde, kunnen ook meedoen.

De video zou een virale en internationale hit moeten worden op YouTube, dat is expliciet de bedoeling. Misschien kent u wel wiskundige technieken die daarbij zouden kunnen helpen … ?

Lipdubs worden ook in Nederland geproduceerd. Ik heb er inmiddels aardig wat gezien, de een nog knulliger dan de andere. Zo wil ik het dus niet. Het zou wat mij betreft wel wat professioneler mogen en moeten. Maar ook weer niet té professioneel, te gelikt. Het plezier van de deelnemers/acteurs zou wel van het scherm moeten spatten! Een heel aardig voorbeeld qua vorm vind ikzelf dit ontroerende videofilmpje, waarin een man zijn vriendin live ten huwelijk vraagt. Inmiddels 17.741.267 keer bekeken op internet! Zouden wij daar nog overheen kunnen?

Doelstellingen van het project zijn:

  • Het beeld naar buiten toe van wiskundedocenten/wiskundigen/wiskundestudenten veranderen: Hè, kunnen ze dit ook (al)?
  • Middels beelden de esthetische kracht van wiskunde te laten zien; wiskunde is, behalve intellectueel uitdagend, ook visueel mooi, kan zo in een museum
  • Wiskunde/Rekenen-docenten, wiskundigen en wiskundestudenten voor een onvergetelijke dag samenbrengen.
Inhoud en vorm, dat komt wel goed, u bent daar creatief genoeg voor! Volgende week gaat ook de inschrijving open voor u, als acteurs.
Co-sponsoren zijn erg welkom. Zij kunnen mij – mits er sprake is van serieuze interesse – bereiken via onderstaand formulier of via wisc@planet.nl.

Update Pi-dag 2013: dit is het uiteindelijke resultaat.