Bom dia! #QR-code em Lisboa

Amsterdam is mijn vrouw, Lissabon mijn minnares. De laatste, overigens volstrekt openlijke, relatie kreeg een nieuwe dimensie dankzij bijgaande foto van een QR-code gelegd in de oude steentjes van de wijk Chiado (met dank aan @WimNeeleman).

Door deze code met een mobieltje te scannen word je via internet verbonden met een webstek van de lokale VVV, waarop meer informatie over mijn Trage Stad aan de Taag.

Een QR-code is een type tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response. Er zijn legio toepassingen mogelijk, waaronder deze:

Foutcorrectie

Dit blog leent zich niet voor een uitgebreide behandeling van de wiskunde achter deze code. Maar wel voor het noemen van één aspect: in de QR-code zit foutcorrectie ingebouwd. Met het scannen kunnen er namelijk wel eens foutjes worden gemaakt, bijvoorbeeld door gebreken in de cameralens. Hoe gek het misschien ook mag klinken, deze error correcting code is jeugdsentiment voor mij, tentamenstof uit mijn doctoraalstudie Theoretische Natuurkunde.