#Algoritme vist naar virale #tweets

De tweede afgeleide is de afgeleide van de afgeleide, zoals u misschien weet. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt om veranderingen in de snelheid van een auto uit te drukken. Een maat voor de verandering van de verandering dus. Deze maat heet in de natuurkunde versnelling. In het voorbeeld van de auto: trekt deze snel op (dus de snelheid verandert sterk), is de versnelling groot. Rijdt de auto met een constante snelheid, dan is die 0. Een versnelling kan ook negatief zijn, bijvoorbeeld bij een auto die remt.

Virale tweets zijn tweets die zich steeds sneller over het internet verspreiden, met een grote versnelling dus. Nieuws wordt steeds vaker via dit soort tweets verspreid. Voor journalisten vormen zij dus een belangrijke bron van informatie (ook van non-informatie: de hashtag #bzv op zondagavond levert bijvoorbeeld een onvoorstelbare hoop puberale onzin op).

Het ontdekken van nieuwswaardige berichten in de enorme hoeveelheid tweets – 400 miljoen tweets per dag wereldwijd, waarvan zo’n 6 miljoen uit Nederland – is voor redacties echter een behoorlijke opgave. Zeker als je niet weet waarnaar je moet zoeken. Daar is wat op gevonden, zoals ik op Twittermania las. Uit het artikel een citaat:

 Het bedrijf CCinq werkt samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam al ruim een jaar aan een algoritme dat geautomatiseerde nieuwssignalering mogelijk maakt. Het project heeft nu geleid tot een eerste versie van een dashboard, RTreporter. Het systeem scant alle Nederlandstalige tweets en probeert daarin snel opkomende trends te ontdekken. Daarbij gaat het met name om het meten en tonen van de versnelling. Door gebruik te maken van slimme clustering van woorden kunnen tweets een indicatie geven van een incident of brekend nieuws.