Gelijkspel: 269 – 269 in #presidentsverkiezingen

Is het simpelweg tellen of getaltheorie? Het is mogelijk dat de strijd tussen Romney en Obama vannacht eindigt in een gelijkspel: ieder 269 kiesmannen. Daarvoor zijn 32 mogelijkheden.

In de 11 swingstates zijn 146 kiesmannen beschikbaar. Democraten en Republikeinen hebben daarvan elk een ander aantal nodig om op precies 269 kiesmannen uit te komen, de helft van het totaal aantal kiesmannen in de hele USA. Dan is er sprake van een tie, gelijkspel. Op deze site wordt in kaart gebracht hoe dat kan.

Op dezelfde site een simulatie van het aantal mogelijkheden voor een gelijkspel: klik op het moment dat het resultaat van een bepaalde staat binnen is op de bijbehorende kaart en zie hoeveel mogelijkheden voor een tie er dan nog zijn. Wordt het een tie, dan kiest het Huis van Afgevaardigden de nieuwe president. Bizar: de Senaat kiest dan de vice-president. Gezien de huidige verhoudingen in het Huis en de Senaat wordt de Republikein Romney dan president met de Democraat Joe Biden als vice-president. Nog nooit eerder vertoond.