Hagedis speelt Life

Life, zo noemde wiskundige John Conway in 1970 zijn ‘spel’. Je neemt een oneindig raster, kleurt daarin een aantal hokjes in en laat de rest wit. Dat is generatie één. Generatie twee ontstaat door consequent en gelijktijdig deze twee regels toe te passen: een ingekleurd hokje met vier of meer of minder dan twee ingekleurde ‘buren’ wordt wit; een wit hokje met precies drie ingekleurde buren wordt gekleurd. Dan volgt het wonder: stop het beginpatroon met die twee regels in een computer en je ziet een verbazende rijkdom ontstaan van bewegende, zich herhalende, chaotische, stabiele, of zelfs eeuwig groeiende patronen.

En nu blijkt dat er een hagedis bestaat die zo’n zelfde verschijnsel op zijn rug heeft. In Nature van donderdag analyseren Michel Milinkovitch van de Universiteit van Genève en collega’s het intrigerende zwart-groen labyrintpatroon van de Spaanse parelhagedis Timon lepidus.

 

Het hele artikel vindt u hier.

Uw reactie