Blue Monday formule

En daar is die dan weer, de onzinformule waarmee je de datum van Blue Monday, de meest trieste dag van het jaar, zou kunnen bepalen. Dat maximum (minimum?) valt op de maandag van de laatste volle week in januari. Dit jaar is dat vandaag, 16 januari (Huh, er volgt toch nog een volle week dit jaar?).

Geen idee wat de variabelen in deze formule betekenen en ook niet wat de eenheden ervan zijn. Die D zou onze schuldenlast zijn (in tegenspraak met het onderschrift) en de d ons maandsalaris. Na= ‘the feeling of a need to take action’. Gamma haakt al in met een kortingsactie. Omroep Brabant doet het wat sympathieker: met bloemetjes voor wie die verdient heeft.

Bart Jungmann maakt er in de Volkskrant van vanmorgen gehakt van, dat hoef ik dus niet meer te doen. Hij schetst ook de ontstaansgeschiedenis van de formule, een stuntje van een vliegmaatschappij die wilde dat we vaker in januari onze vakanties zouden gaan boeken.

De man die zich leende om enig gewicht aan deze formule te geven, Cliff Arnall, neemt het er intussen van op de Canarische Eilanden

Goed overigens dat Jungmann in zijn artikel een duidelijk onderscheid maakt tussen neerslachtigheid (doodnormaal) en een depressie (ziekte)! Meer (en dan serieus) over depressies hier.

Meer pseudowiskunde

5 thoughts on “Blue Monday formule”

  1. En dat ‘is-gelijk-aan-teken’ (=) in de teller van de formule is evenmin juist. Zal wel een plus-teken moeten zijn. Er is een WikipediA pagina met de juiste (?) formule.

  2. En dat ‘is-gelijk-aan-teken’ (=) in de teller van de formule is evenmin juist. Zal wel een plus-teken moeten zijn.

  3. Citaat uit het vorenstaande: ” … valt op de maandag van de laatste volle week in januari.” Is het daarom dat we een Rekentoets moeten invoeren? Die laatste volle week begint op maandag 23. Is het niet ‘gewoon’ de 3e maandag van januari?

Uw reactie