Goede espresso in de ruimte

3d-printed-cups-iss-espressos-33d-printed-cups-iss-espressos-1Een Italiaanse (hoe kan het ook anders?) astronaut klaagde bij zijn terugkeer van een ruimtereis over de kwaliteit van de espresso tijdens zijn trip. Die klacht heeft met de afwezigheid van zwaartekracht daar te maken. De firma’s Lavazza en Argotec namen de uitdaging onmiddellijk aan en ontwikkelden de ISSpresso. Dat apparaat is deze week, samen met een Italiaanse astronaute, naar het ruimtestation ISS gestuurd.

Maar er is ook een probleem met de crema, dat dunne olieachtige laagje aan het oppervlak. Zonder goede crema geen goede koffie, zo weet iedere aficionado. Ook voor die crema is die zwaartekracht nodig.

Mark Weislogel van Portland State University ontwikkelde hiervoor met een 3D-printer een speciaal gevormde koffiekop. Die vorm ontleende hij aan de Wiskunde. Zie de foto hierboven.

Het complete verhaal vindt u hier.

Uw reactie