#LiegGrafiek van Week 8

_72831168_infrastructureIk schreef het al eerder: we naderen het einde van deze mooie serie.

 

 

De meeste soorten LiegGrafieken zijn namelijk inmiddels wel de revue gepasseerd. Wat nog wél ontbrak was gerommel met schaalverdelingen, zo liet ik u eerder weten.

Mijn wens ging deze week in vervulling, en wel met bijgaand, prachtig, staafdiagram. Daarin wordt langs de verticale as een logaritmische schaal gebruikt, geen lineaire. Dat leidt tot vertekening van de verschillen. Het diagram stelt de uitgaven voor, in Groot-Brittannië, aan de grootste infrastructurele posten. De post Flood, niet onbelangrijk dezer dagen als je bijvoorbeeld in Somerset woont, krijgt – als we op de lengte van de staven afgaan – ongeveer driekwart van het geld dat naar Transport of Energy gaat.

Maar houden we wél rekening met die logaritmische schaal, dan liggen de verhoudingen ineens heel anders: Flood krijgt maar 2% (!) van de ponden die naar Energy vloeien. Die juiste verhoudingen worden treffend geïllustreerd in het tweede diagram, met een lineaire schaal.

_72831170_4-3335ace8c9

BBC News besteedde een artikel aan deze verdraaiing der zaken door het Ministerie van Financiën (Treasury).

Winnaar

De winnaar van de week is Ralph Crützen ‏(@RalphCrutzen). Gefeliciteerd, Ralph!

Uw reactie